Wat te doen bij vermissing van een kat

Tips over gezondheid, sterilisatie, en het zoeken naar vermiste katten of eigenaars van gevonden katten

Moderators: CatRoom beheer, Jiskefet

Gesloten
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Jiskefet
Beheer
Beheer
Berichten: 20399
Lid geworden op: zo 20 mar 2005 19:19
Locatie: Huize Jiskefet
Contacteer:

Wat te doen bij vermissing van een kat

#1 Bericht door Jiskefet » wo 03 apr 2013 18:55

Meld de vermissing direct bij het lokale meldpunt van Amivedi http://www.amivedi.nl/aanmelden/ en op andere vermist-en-gevonden sites, zoals http://www.gevondenenvermistehuisdieren.nl/, http://www.kattenhulpverlening.nl/Kat-v ... vonden.htm, http://waarismijnkat.nl/?page_id=91, http://www.dierencentrale.nl/, http://www.mijndieriszoek.nl/, http://buurtlink.nl/
Noteer de sites waar je je kat hebt aangemeld en vergeet niet de oproep te verwijderen als hij terecht is.

Omschrijf je kat altijd zo goed mogelijk. Vermeld zoveel mogelijk details over tekening, bouw en opvallende kanmerken. Plaats altijd een foto.

Meld de vermissing bij de dierenambulance in je woonplaats of regio via het landelijke nummer 09000245.

Als je kat een chip heeft, meldt de vermissing dan op de site van de Nederlandse Databank Gezelschapdieren https://ndgnl.secure.is.nl/pufRep.php?mis=1&ln=nl.

Hang flyers op
Tips voor het maken en verspreiden van een flyer (bron http://www.katvermist.com.)
• Gebruik opvallende kleuren
• Zet geen naam of adres op de flyer (u loopt kans dat andere katten voor uw kat worden aangezien en bij u voor de deur worden afgeleverd)
• Zet een(mobiel) telefoonnummer op de flyer dat altijd bereikbaar is
• Zet een zo duidelijk mogelijke (liefst kleuren) foto op de flyer
• Noem datum, tijd en plaats waar de kat zoek geraakt is
• Vermeld uiterlijke kenmerken, leeftijd, geslacht, eventuele afwijkingen aan het uiterlijk of de manier van bewegen. Houd echter een detail achter. Mocht u bellers krijgen die van kwade wil zijn en af willen spreken, dan is dat snel duidelijk (en dat gebeurt regelmatig!). Immers, indien ze dit detail niet kennen, hebben ze uw kat niet.
• Vermeld dat uw kat medicijnen nodig heeft, maar niet welke. Dit kan mensen die twijfelen uw dier zelf te houden over de streep trekken toch contact op te nemen
• Vraag of mensen in hun schuur willen kijken of uw kat daar wellicht opgesloten zit.
• Bied een beloning, maar vermeld niet hoeveel
• Hang de flyers op ooghoogte op aan lantaarnpalen, electriciteitshuisjes, winkelramen, etc. Zorg dat bij iedere in- en uitgang van uw wijk flyers hangen.
• Hang ook flyers op bij dierenwinkels, dierenartsen, dierenasiels, op scholen, prikborden bij winkels, kruideniers, kerken,kappers, etc.
• Controleer regelmatig of de flyers er nog hangen

Loop door de buurt, sta om de paar meter stil, roep de naam van je kat en luister of je antwoord krijgt. Doe dit bij voorkeur 's avonds als het stil is. Neem het busje snoepjes of het pak brokjes mee waarvan hij het geluid herkent als 'etensbel' en rammel er regelmatig mee.

Ga van deur tot deur en vraag of je zelf bij mensen in de schuur of garage mag kijken. Een angstige kat zal zich niet laten zien aan de bewoners, maar waarschijnlijk wel aan het baasje.

Kijk goed rond in je wijk of jouw kat ergens in de vensterbank zit. Sommige mensen halen een 'zwerver' binnen zonder te onderzoeken of hij ergens vermist wordt.

Vraag de hulp van de kinderen uit de buurt. De meeste kinderen kennen alle buurtkatten kunnen je vaak precies vertellen waar ze hem het laatst gezien hebben. Bovendien zoeken ze op andere plaatsen dan een volwassene.

Kijk of er leegstaande huizen zijn (onbewoond of eigenaars op vakantie). Mogelijk zit je kat daar binnen opgesloten

Zoek tussen begroeiïng, leen of huur desnoods een infrarood camera. Een kat die gewond is zal zich verstoppen en niet reageren.

Zoek uit of er mensen in de omgeving wonen die zwerfkatten voeren. Mogelijk is je kat geschrokken en buiten zijn territorium gekomen, en hangt hij bij zo iemand rond.

Probeer je voor te stellen hoe jouw kat zal reageren als hij schrikt en zoek op plaatsen waar hij heen zou vluchten.

Soms kan een dierencommunicator contact leggen met een kat en vertellen wat er gebeurd is of waar hij is.

Geef nooit de moed op. Sommige katten komen na weken, soms zelfs na maanden weer terecht.
Afbeelding

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast