Krolsheid, castratie en sterilisatie bij katten

Tips over gezondheid, sterilisatie, en het zoeken naar vermiste katten of eigenaars van gevonden katten

Moderators: CatRoom beheer, Jiskefet

Gesloten
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Jiskefet
Beheer
Beheer
Berichten: 20399
Lid geworden op: zo 20 mar 2005 19:19
Locatie: Huize Jiskefet
Contacteer:

Krolsheid, castratie en sterilisatie bij katten

#1 Bericht door Jiskefet » wo 03 apr 2013 20:40

Kittens kunnen al zeer jong vruchtbaar zijn. Katers zijn vaak met 5 maanden al vruchtbaar en poezen worden meestal tussen 5 en 6 maanden voor het eerst krols. Meestal gaat dit gepaard met hard gemiauw, dat nog het meest weg heeft van een huilende baby. De krolse poes steekt haar achterwerk omhoog en houdt haar staart opzij, en rolt over de grond.
Soms verloopt de krolsheid echter in stilte. Vooral bij jonge poesjes is soms niet aan het gedrag te merken dat ze krols zijn. Ze geven echter wel feromonen af, dus een kater merkt het wel degelijk, en zal haar willen dekken.
Hoewel een poes al heel jong zwanger kan raken, is haar lichaam nog lang niet tegen deze taak opgewassen. De groeiende kittens gebruiken energie die het moedertje hard nodig heeft om zelf te groeien, en ze is meestal ook te klein om de kittens te baren. Zwangerschap bij een onvolgroeide poes is dus een ernstige aanslag op haar gezondheid en kan zelfs levensbedreigend zijn.
Als je dus een nestje hebt, is het zaak de katertjes tijdig van de moeder en de vrouwelijke kittens te scheiden om te voorkomen dat ze hun moeder of zusjes dekken. Veel dierenartsen raden aan katers niet jonger dan 6 maanden te castreren, en voor poezen worden vaak leeftijden tussen 6 en 9 maanden genoemd. In een huishouden met meerdere jonge katten is het aan te bevelen de kittens jonger te laten helpen. Daarbij is het gewicht en de ervaring van de dierenarts met vroege castratie en sterilisatie van groter belang dan de leeftijd.

Sterilisatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De klassieke methode is midline sterilisatie, waarbij een snede in de buikholte wordt gemaakt, waardoor de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Bij een laterale sterilisatie wordt een snede in de flank gemaakt. Deze methode wordt in Nederland zelden gebruikt. In Groot Brittannië is deze methode wel gebruikelijk. Het voordeel van een laterale sterilisatie is dat het litteken gemakkelijker te vinden is, zodat achteraf makkelijker vast te stellen is of de poes is gesteriliseerd. Dit is met name van belang bij wilde katten en zwerfkatten.
Een methode die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint is de laparoscopische sterilisatie (minimaal-invasieve chirurgie). Hierbij wordt een kleine snede (± 1 cm) in de buikholte gemaakt en worden de organen met behulp van een endoscoop opgezocht en verwijderd.
Sterilisatie is eigenlijk een onjuiste term, de poes wordt niet alleen onvruchtbaar gemaakt, maar de baarmoeder en eierstokken worden geheel verwijderd. Als dit niet zou gebeuren, zou de poes nog steeds krols worden, wat ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Er kan een ontsteking van het baarmoederslijmvlies ontstaan, die, als hij niet tijdig ontdekt wordt, dodelijk kan zijn, en het risico op borstklierkanker wordt bij elke krolsheid groter.

Castratie is, zeker bij jonge katers, een kleine ingreep. Bij volwassen katers zijn de teelballen groter en is de balzak wat dikker en stugger, waardoor een wat grotere snede moet worden gemaakt. De voornaamste reden om een castratie uit te stellen is een cryptorch, een niet ingedaalde zaadbal. Bij jonge katers wordt vaak aangeraden af te wachten of de teelbal alsnog indaalt. Als dit niet gebeurt volgt een ingreep die in zwaarte vergelijkbaar is met een sterilisatie bij de poes, omdat de teelbal in de buikholte opgezocht moet worden.

Sterilisatie bij katers is ongebruikelijk, omdat ze na deze ingreep wel onvruchtbaar zijn maar nog steeds hormonen produceren, en daardoor nog steeds katergedrag vertonen: sproeien, vechten en paren. Een 'echte' kater die niet in de gelegenheid wordt gesteld om te paren kan erg gefrustreerd raken en agressief gedrag vertonen, niet alleen naar andere katten, maar ook naar mensen. Fokkers van raskatten hebben soms een gesteriliseerde kater om krolse poezen te dekken die op dat moment niet zwanger mogen raken. Door deze steriele dekking verdwijnt de krolsheid. Een ongecastreerde of gesteriliseerde kater is echter zeer moeilijk als huiskat te houden, en woont bij fokkers meestal in een eigen katerverblijf, waar hij bezoek krijgt van krolse poezen.

Ongewenst gedrag is niet de enige reden om te castreren. Een krolse poes - of een ongecastreerde kater die weet dat er een krolse poes in een straal van 2 km is - zal uit alle macht proberen te ontsnappen en op zoek gaan naar een partner. De meeste 'open' katten zijn wilde of verwilderde katten, die vaak besmet zijn met katten-AIDS en katten-leukemie, die je kat bij de paring kan oplopen, en katten die op zoek zijn naar een partner hebben nergens anders aandacht voor, dus zelfs een kat die gewend is buiten te komen loopt dan veel meer kans om doodgereden te worden.
Afbeelding

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten